Рафаело“ на Франческо Фиорети се посвещава на 500-та годишнина от

...
 Рафаело“ на Франческо Фиорети се посвещава на 500-та годишнина от
Коментари Харесай

„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автор на „Тайната библиотека на Леонардо“ (предложение за четене)

 „ Рафаело “ на Франческо Фиорети се посвещава на 500-та годишнина от кончината на великия ренесансов художник и проектант от Флорентинската школа. Той твори в края на XV век и първите години на XVI век и е считан за един от тримата огромни майстори на този интервал, наред с Микеланджело и Леонардо да Винчи.

„ Рафаело ” ловко съчетава портрет на епохата с животопис, поднасяйки ни литературна версия за една „ изгубена истина “. В началото на XVI век Рафаело основава шедьовъра „ Преображение “, покрива с алегорични стенописи вила „ Фарнезина “ и папските палати във Ватикана, рисува своята обичана Маргерита и разказва античните римски монументи, с цел да ги опази от незаконни похищения.

Внезапно обаче, на един Разпети петък, отровено вино поставя завършек на живота и на креативния му успех. А сатирикът Пиетро Аретино потегля по следите на злосторството, с цел да узнае кой от затаилите злоба към маестрото стои зад загадъчната гибел.

Около тази престъпна нишка създателят разпростира внушително платно на епохата, разнобагрено и многолико, изтъкано от всевъзможни вражди, съперничества и интриги, политически и религиозни битки, разкол, християнска добродетелност и езическа разкрепостеност, еротика, разпътство и сласт. Населяват го рояк персонажи – художници, архитекти и поети, могъщи благороднически семейства и люде със непретенциозно родословие, кардинали, папи, придворни и банкери, изтънчени лъстиви куртизанки.

За създателя

Франческо Фиорети е прочут италиански публицист, роден през 1960 година.

Творческата му кариера стартира с гръмък триумф – дебютният разказ „ Тайната книга на Данте “ (2011) месеци наред е на върха на литературните ранглисти, продадени са 700 000 екземпляра в Италия и още при излизането му авторските права са купени в 7 страни. Следват бестселърите „ Тайната картина на Караваджо “, „ Изгубеното знамение на Данте “, както и „ акомодация “ в съвременна прозаичност на Дантевия „ Ад “. През 2018 година

Фиорети още веднъж е на гребена на вълната с „ Тайната библиотека на Леонардо “ - провокационен исторически трилър, съчетаващ картина на епохата и паметен портрет на енциклопедичния талант.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР